به گزارش راهبرد معاصر؛ در پی گزارهاش بانک جهانی و روند کاهش اقتصاد ترکیه قیمت لیر نیز با نوسانات همراه می باشد در ادامه این خبر قیمت لیر ترکیه امروز سه شنبه 5 بهمن ۱۴۰۰ را می آوریم. و قیمت ها نشان دهنده این است که قیمت لیر ترکیه نسبت به روز گذشته با کاهش اندک همراه است.
قیمت لیر ترکیه امروز سهشنبه ۵ بهمن ماه در ساعات میانی معاملات کمتر از یک درصد کاهش یافت. هر لیر ترکیه با قیمت دو هزار و ۵۰ تومان معامله میشود.
امروز سهشنبه قیمت لیر ترکیه در ساعات میانی معاملات ۰٫۹۸ درصد کاهش داشت. هر لیر با قیمت دو هزار و ۵۰ تومان در بازار معامله میشود.
تحلیلگران اقتصادی باور دارند که اقتصاد ترکیه تحت تاثیر شوکهای خارج کنترل از جمله شیوع کرونا همراه با فشارهای خود تحمیلی از جمله مناقشه سیاسی منتهی شده به جنگ تجاری با امریکا قرار گرفته است.
اردوغان هفته گذشته به اعضای حزب عدالت و توسعه گفته بود: «مشخص است افزایش نرخ تورم مانند افزایش نرخ ارز با واقعیتهای کشور و اقتصاد ما انطباقی ندارند.»
اقدامات اضطراری اخیر توسط دولت به بازیابی ارزش لیر در برابر دلار کمک کرده اند.
اظهارات اردوغان و وزیر دارایی جدید در چند روز گذشته حاکی از آن است که آنان قصد دارند کاهش تهاجمی بیشتر نرخ بهره را به تعویق بیندازند. اما باید دید که آیا این اقدامات اعتماد به شدت آسیب دیده را باز خواهد گرداند یا خیر.
بر اساس گزارش خبرگزاری رویترز بانکهای دولتی ترکیه، متقاعد کردن مشتریان برای تبدیل سپردههای ارزی به لیر را به موارد ارزیابی عملکرد کارمندان خود افزودند. طرح جبران خسارت سپردههایی که با پول ملی ترکیه نگهداری میشوند، ماه گذشته و به منظور مقابله با بحران کاهش ارزش لیر ارائه شد.
با این حال بسیاری از مشتریان بانکهای دولتی ترکیه، این اقدام را تبلیغ برای طرح جدید رئیسجمهور این کشور میدانند.
بر همین اساس مدیرکل بانکهای دولتی ترکیه، با مشتریانی که بیش از ۵میلیارد دلار سپرده ارزی دارند شخصا تماس میگیرند و درباره اجرای طرح حفاظت از لیر با آنها با گفتوگو میکند و سپردههای ارزی کمتر از این میزان، از سوی کارمندان بانک پیگیری میشود.
دولت ترکیه در یک ماه گذشته به منظور تسریع این طرح چند بار آن را تغییر داده است.
برخی گزارشها نشان میدهد که دولت ترکیه از سقف سود سپردههای لیر چشمپوشی کرده و بانکها به جای ۱۴ درصد سود، بین ۳ تا ۵ درصد سود اضافه نیز به این سپردهها پرداخت میکنند. این تصمیم برای جذب سپردهگذاران بانکی به طرح اردوغان رئیسجمهوری این کشور انجام شده است.
دولت ترکیه در حالی که با کاهش نرخ بهره سپردهگذاران را با چوب «افزایش نااطمینانی» تنبیه میکند، همزمان سعی میکند با هویج نرخهای ترجیحی به جذب سپردههای ارزی این سرمایهگذاران بپردازد.
باید منتظر ماند که آیا ارزش دلار در ترکیه از سقف تاریخی خود عبور میکند یا خیر. با شرایط کنونی و عدم عقبنشینی اردوغان از سیاستهای اقتصادی خود چنین رخدادی محتمل به نظر میرسد. اگر چنین شود علاوه بر تشدید التهاب در اقتصاد ترکیه و احتمال افزایش اعتراضها به دولت حاکم شاید تنها راهحل انتظار برای کمکهای خارجی یا یک سیاست انقباضی سنگین برای جلوگیری از ارزش لیر باشد.
طبق این طرح خزانهداری و بانک مرکزی ترکیه سپردههایی که با لیر نگهداری میشوند را به مدت ۳ تا ۱۲ ماه در برابر زیانهای ارزی ضمانت میکند.
این طرح به این منظور تصویب شد که در بحبوحه تورم فزاینده این کشور، خروج ارز و تضعیف پول ملی ترکیه را متوقف کند.
حال تیم اقتصادی اردوغان که در دوسال اخیر بارها تغییر کرده است، باز به دنبال افزایش نرخ سود به شکل نامحسوس است، حال آنکه بحران اقتصادی ترکیه در شرایطی تشدید شد که رئیسجمهور ترکیه با کاهش دستوری نرخ بهره این کشور، سیاست جدی مبتنی بر صادرات، تسهیلات ارزان و سرمایهگذاری را پی گرفت.
در پی این اقدامات سطح برابری دلار به لیر تا عدد ۴/ ۱۸ افزایش یافت و با تعدیل نسبی در عدد ۵/ ۱۳ تثبیت شد. نرخ تورم نیز با شکستن رکورد ۲۰ ساله به ۳۶درصد رسید.